2013. december 16., hétfő

Magasztaljanak téged a mennyben, Istenem, dicsőítsenek az egész földön!

Hétkezdő meditácó a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában,  2013.12.16-án.
Olvasandó Zsoltárok 57:12  Igehirdető: Nagy Lajos

Ádvent harmadik hetére virradtunk. Miután pedig ebben az esztendőben ez az utolsó hétkezdő meditációnk – hiszen mához egy hétre már a Karácsony Szenteste közvetlen közelében leszünk – egyfelől lehetőleg összpontosítsuk majd figyelmünket a Karácsony megváltó üzenetére, másfelől pedig zárjuk le a ma befejeződő zsoltár sorozatunkat. 

      Ez a mai már a nyolcadik s egyben utolsó meditációnk az 57. zsoltár alapján. Október 28-án, hétfőn kezdtük el versről versre haladva feldolgozni e zsoltárt, abból az apropóból, hogy megemlékeztünk az 56-os magyar forradalom 57. évfordulójáról. El is hangzott akkor: 57. évforduló – 57. zsoltár. Íme: úgy alakult, hogy pont a végére értünk a zsoltárnak, amikor lassan véget ér az esztendő is. 
      Ez az utolsó vers mintegy ráteszi a koronát mindarra, ami eddig már elhangozhatott. Ez a mai alapige olyan a zsoltárban, mint egy monumentális zeneműben a coda. Bár valahol, valamilyen szinten sejtjük, hogy a motívum  mintha már felbukkant volna. Egészen pontosan a mostanit megelőzőleg, a 6. versben. Most azonban hatalmasan, mélyzengésűen, monumentálisan és nyomatékkal harsan fel. Úgy, mint egy pozaun-szóló a  szimfónikus zenekarban : „Magasztaljanak téged a mennyben, Istenem, dicsőítsenek az egész földön!” 
      Van ennek a zsoltár-üzenetnek, ennek a figyelem  felhívásnak egy a Karácsonnyal teljesen enharmonikus és teljesen korreláló végkicsengése is.

      Mégpedig az, hogy mi is történt a Megváltó születésekor a betlehemi puszták éj-egének horizontján megjelent új csillag észlelésekor? A napkeleti bölcsek elindulnak Betlehembe. „…És íme, a csillag, amelyet láttak feltűnésekor, előttük ment, amíg meg nem érkeztek, és akkor megállt afölött a hely fölött, ahol a gyermek volt.”    (Máté 2:9)  
      És a betlehemi pásztorok is kimondták: „…Menjünk el mind Betlehemig, és lássuk meg e dolgot, amelyet az Úr megjelentett nékünk. Elmentek azért sietséggel, és megtalálták Máriát és Józsefet, és a kis gyermeket, aki a jászolban feküdt.” (Lukács 2:15,16) Mindez pedig miért, milyen előzmények után lett így? Azért, olyan előzmények után, hogy történt valami kibeszélhetetlen. Valami csodálatos. Valami észveszejtően rendkívüli. Valami természetfeletti! A pásztorok ugyanis egyértelműen hallották az angyal szavát: „…Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen: Mert született néktek ma  a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. Ez pedig néktek a jele: találtok egy kisgyermeket bepólyálva feküdni a jászolban.” (Lukács 2:10-12) Majd megjelenik az angyalok kara és elhirdeti a föld végső határáig a megváltó üzenetet: „Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jóakarat!” (Lukács 2:14)
      Mi ez, ha nem az, amit a zsoltár már jóval korában megelőlegezett: „Magasztaljanak téged a mennyben, Istenem, dicsőítsenek az egész földön!”
      Hát erről van ma szó, Szentkarácsony estéjét nyolc nappal megelőzően. Szerettük volna megelőlegezni ebben a közösségben a Karácsony hangulatát, lelkiségét. Amikor pedig majd a családi otthonokban felcsendül az ének, a „Dicsőség mennyben az Istennek…” vagy a „Mennyből az angyal…” akkor gondoljunk erre.

      Amikor kigyúlnak a fények a karácsonyfán, gondoljunk kicsit arra: ki szerezte nekünk ezt a különleges lelki élményt, a Karácsony ünneplését? Befelé, a lelkünkben vagy még jobb, hogyha hallhatóan is zendüljön meg az a bizonyos  pozaun-szóló: „Magasztaljanak téged a mennyben, Istenem, dicsőítsenek az egész földön!” És a másik is: „Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jóakarat!” (Lukács 2:14)
      Amikor majd mindez zajlik a lelkünkben s a bennünket körülvevő kis mikrovilágban, a család legszentebb közösségében, akkor gondoljunk majd arra is: mindez nem az anyagi világ ajánlata, nem az áruházláncok satnya kínálata. Hanem az Örökkévalónak örökkévaló értékeket ajánló örökkévaló bonusa azok számára, akik elfogadják a karácsonyi ajándékot: „Magasztaljanak téged a mennyben, Istenem, dicsőítsenek az egész földön!”  
      Végezetül pedig, mindezek summájaul hadd álljon itt Túrmezei Erzsébet: „Karácsony előtt” című verse, mely így hangzik:

Legyünk egy kicsit csendben!
Födje mély csend a szíveket:
mert a sötét, elgyötört földre
Karácsony közeleg.


Jó, ha most lelkünk messze hagyja
a hajsza, lárma mind.
Ne siessünk hangos utakra!
Karácsony lesz megint.


Kezem a jászol előtt szépen
imára kulcsolom.

Nyomorúságom, szegénységem
mind elpanaszolom.


Szívem kitárom:”Kérlek, add meg,
ami nincsen nekem!
Csodáddal csodálatos Gyermek,
takard be életem!”


Hadd legyen szívünk boldog csöndje
imádattal tele!
Újra leszáll a sötét földre
Karácsony éjjele.


(M. Feesche után németből fordította Túrmezei Erzsébet)

Úgylegyen! Soli Deo Gloria!
Nagy Lajos kórházi lelkész

Epilógus

      Az esztendő utolsó hétkezdő meditációs alkalmán tisztelettel megköszönöm Mindazoknak a rendszeres jelenlétét és figyelmét, akik részvételükkel demonstrálták egész éven át ennek az alulról jövő kezdeményezésként elindult s immár négy éve működő alkalomnak a létjogosultságát. A következő hétkezdő meditáció Isten segítségével 2014. január 2-án, csütörtökön reggel lesz.

      Kívánok Mindnyájuknak és Szeretteiknek kegyelemteljes, áldott Karácsonyt és boldog Újesztendőt!