2014. január 13., hétfő

Ne feledkezzetek meg vezetőitekről…

Hétkezdő meditácó a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában,  2014.01.13-án.
OlvasandóZsidó 13:7a  Igehirdető: Nagy Lajos

Mai meditációnk gondolatvezetésének irányát két friss  aktualitás határozza meg. Egyáltalán nem fontossági, nagyságrendi vagy súlypontossági sorrendben. Hanem szigorúan a kronológia szerint.
      Három nappal ezelőtt, pénteken 11 órai kezdettel a Kórházunk  „Csillag Termé”-ben egy az Intézményünk eddigi történelmében „ilyen még nem volt” alapon formabontónak számító rendezvény volt. A 69 betöltött esztendő után tavaly májusban az örökkévalóságba távozott Dr. Pákozdy János László, kórházunk még nem is oly rég volt igazgató főorvosa, majd főigazgatója  születésének 70. évfordulója alkalmából.
A fiatalok már alig-alig ismerték, mi, öregek annál inkább. A rendezés, a tudományos emlékülés műfajába igazítva,  helyesen integrálta az orvos-„szakma” modern diagnosztikai és terápiás eljárásainak eredményeit a személyes mondanivalók üzenetéhez. Ez utóbbiak egyértelműen abba az irányba mutattak: van valami eleveelrendelő kiválasztottság abban, ahogy némelyek szolgálni tudtak a képességükkel, a célirányos képzettségükkel, vezetői rátermettségükkel az emberiségért. Az imádságos bibliai keretbe foglalt emlékülés alkalmi üzenetének legeslegfontosabb, hangsúlyozott iránya ez volt: „Ne feledkezzetek meg vezetőitekről…”
      Visszhang-szerűen többször is elhangzott a tudományos emlékülésen, mégpedig  a szakmai prezentációk keretében is, hogy a mi Intézményünk ma már legendássá vált s naponként használt jelmondata tulajdonképpen önmagáért beszél:
      „SALUS AEGROTI  SUPREMA  LEX ESTO”, azaz: „A beteg üdve a legfőbb törvény”. Megtiszteltetés volt számomra, hogy elmondhattam a rendezvény kezdő imádságában: Ennek a sokatmondó jelmondatnak a szerzője Dr. Pákozdy János. Nem kétséges, hogy e sokatmondó jelige választás annak jegyében történt, történhetett, Isten kegyelméből, hogy Dr. Pákozdy János László orvosként és emberként, a lelkében mindig is számolt az emberi orvoslás szent szupervíziójával, az Áldott Orvosnak a földi orvoslás felett álló szuperhatalmával. Hogyan is lehetett volna ez másként az Ő áldott életében? Akinek lelkéből pattant ki - nyilvánvalóan a Szentlélek világosságában - ez a Kórházunkat most már  mindenütt  fémjelző,  bennünket  pedig büszkeséggel eltöltő, igazán spirituális jelmondat. Vagyis: minden az emberért van!
      A másik aktualitás pedig: tegnap múlt hetvenegy éve, hogy
1943. január 12-én, a sötét bunkerek krisztustalan világában, a gonosz politikai konspiráció és ördögi vízió révén született katonai döntés következtében, a második világháború keleti frontján iszonyatos erejű támadás érte a Don-kanyarban védelmi állásokat elfoglaló, közel 200 ezer fős Második Magyar Hadsereg egységeit. A rosszul felszerelt s a zord orosz télre fel nem készült magyar katonák hatalmas túlerővel találták szembe magukat. 140 ezer – vagy annál is több –  katona vére folyt a hóval fedett orosz pusztán. Sokáig csak annyit írtak erről a történelemkönyvek, hogy a Donnál elpusztult szinte az egész második magyar hadsereg. De ez nekünk nem ennyi. Mert Trianon népe, a temérdek szenvedést látott magyar nemzet ekkor már kényszerű elsötétítésben, önnön vétkei miatt rá nem róható sötétségben, nyomorúságban leledzett. Találkoztam olyan Testvéremmel, aki elmondta: Édesapja soha nem jött haza a hadifogságból, ott temették el, jeltelenül minden bizonnyal a doni katasztrófa után.

      Kell-e még mást mondani ezek után e két vázolt aktualitás összefüggésében? Nem hiszem, hogy kellene! A két aktualitás – Pákozdy Doktor 70. születésnapja és az egy esztendővel több, 71 éves történelmi mementó - könnyű szerrel szintetizálható. Ne gondoljunk másra, csak arra: ki, kik vitték előbbre a világot? Azok, akik eltökélt szándékkal harcoltak – fegyverrel vagy fonendoszkóppal és szikével - az emberért, az emberiségért. Innentől fogva nem kétséges: áldottak voltak s áldottak lesznek Elöljáróink! Mindig is áldottak lesznek!
      És most együtt olvasom a mai alapigével az alapige- verstöredék folytatását: „Ne feledkezzetek meg vezetőitekről, akik az Isten igéjét hirdették nektek. Figyeljetek életük végére, és kövessétek hitüket.” Nem kell nagy fantázia, hogy lássuk, belelássuk az Igébe: a kórházban, az orvosi hivatás eszközeivel s a lövészárokban ugyanígy – bizony – lehet hirdetni Isten megtartó, idvezítő erejét, Igéjét. Ez a feladatunk. A doni áldozatok is „elöljáróink”, vezetőink voltak, hiszen mi nem voltunk ott, abban a rettenetben, tehát előttünk mentek – a halálba, nélkülünk. Elöljáróink voltak! A kórházi orvosok viszont itt vannak – áldja mag Őket az Úr – Ők nem a „halálba” mennek – „csak” a halál ellen.  Legyen áldott Isten, hogy mindenki a helyén van. Mindegy mi van, mindegy, hogy milyen nehézségek vannak: „SALUS AEGROTI  SUPREMA  LEX ESTO”, azaz: „A beteg üdve a legfőbb törvény”. Alázatos tisztelettel kérem, ajánlom, esdeklem és imádkozom Mindenki szívére helyezve: ez a legfőbb törvény legyen mindennél fontosabb! Az egyéni érdeknél, a szabadság-jogoknál, a vélt igazságérzetnél, az időnként jogos felháborodásnál s az időnként jogos elégedetlenségnél is fontosabb!

Úgylegyen! Soli Deo Gloria!

Nagy Lajos kórházi lelkész